lørdag 15. november 2008

HOVEDSTADSPROSESSEN - HVA SKJER MED DE PREHOSPITALE TJENESTER?

- Organiseringen av de prehospitale tjenestene må understøtte den funksjonsdeling som etableres innenfor det enkelte sykehusområde og i regionen som helhet. Det skriver administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst i sitt saksfremlegg som styret i det regionale helseforetaket snart skal ta stilling til. Direktøren skriver videre at endringer i fordeling av akuttfunksjoner innenfor det enkelte sykehusområde og i øvrig funksjonsdeling i sykehusområdene og i regionen nødvendiggjør en gjennomgang av de prehospitale tjenestene, både i det enkelte sykehusområde og i regionen som helhet.

- Det enkelte sykehusområde må derfor gjennomgå egne prehospitale tjenester for å sikre effektive og trygge tjenester med høy kvalitet og tilstrekkelig kapasitet, som understøtter den funksjonsdeling som etableres innenfor det enkelte sykehusområde og i regionen som helhet. Helse Sør-Øst vil i tillegg gjennomføre en regional utredning av organiseringen av prehospitale tjenester i hele helseregionen, avslutter direktøren.

På Aftenpostens nettprat fredag ettermiddag fikk Bente Mikkelsen spørsmål om hva som skjer med prehospital divisjon ved sammenslåingen? Mikkelsen svarte at "Prehospitale tjenester med tilstrekkelig kapasitet og høy kompetanse er svært viktig for å skape trygge og gode helsetjenester. Vi har lagt opp til at organiseringen av disse tjenestene skal utredes etter at styret har fattet sitt vedtak nå i november og i desember. De prehospitale tjenestene må tilpasses den nye strukturen som vedtas og den nye oppgavedelingen innenfor det enkelte sykehusområde og i regionen som helhet", sitat slutt.

Hva betyr det at de prehospitale tjenestene må tilpasses den nye strukturen? Dette skal som nevnt utredes, men kan dette innebære at man splitter opp de ulike ambulansetjenestene og endrer AMK-områder? Bruker man Sykehuset Asker og Bærum som et eksempel så er dette foreslått å inngå i samme sykehusområde som Sykehuset Buskerud, Ringerike sykehus, samt en del av Blefjell sykehus. Vil det da være naturlig at ambulansetjenesten i Asker og Bærum blir lagt inn under de prehospitale tjenster ved sykehuset Buskerud og koordinert av AMK Buskerud?

Er tiden inne for å se på et prehospitalt foretak for hele eller deler av Helse Sør-Øst, eller ser man for seg at de ulike sykehusområdene skal ha ansvar for å drive sin egen ambulansetjeneste og sin egen AMK?

Går vi mot flere eller færre AMK-sentraler i regionen? I dag er det 6 AMK-sentraler i Helse Sør-Øst. Disse er av ulik størrelse både i forhold til geografi og befolkning, og ikke minst oppdragsmengde. Er det naturlig å se på koordinering av luftambulanse som en regional ressurs koordinert fra en AMK-sentral?.

Tidligere har det vært viktig at AMK skulle være lokalisert på sykehus i tilknytning til et akuttmottak. Nå gjelder ikke dette lengre. AMK Oslo og Akershus ligger i et separat bygg på sykehusområdet, og om kort tid flytter AMK Buskerud inn på taket til politimesteren i Drammen og blir samlokalisert med politiet og brannvesenet. Må AMK-sentralene være en del av helseforetakene, eller kan de være selvstendige enheter?

Det er å håpe at fagfolk og tillitsvalgte engasjerer seg og sammen kommer frem til gode løsninger både for pasientene vi er satt til yte service overfor, men det er også viktig at de ansatte blir hørt.

Hvis du har noen mening om temaet er du hjertelig velkommen til å komme med din mening her på bloggen.


Arne-Erik Bakke
Redaktør ambulanse.no

1 kommentar:

Anonym sa...

To delt prehospital tjeneste - ny tenkning

Jeg leser høringsinnspillene til Helse Sør-Øst (HSØ) slik at flere mener at dagens abulansetjeneste blir ett viktig logistikkverktøy for sykehusene.
Dette spesielt når man ser funksjonsfordelingene som det later til at det legges opp til.
Dette vil føre til ett større behov for tilstrekkelig, men også tidskritisk logistikk (timeavtaler o.l.) i fremtiden.
Det er i dag flere av dagens helseforetak som ønsker selv å styre og i større grad kunne påvirke sin egen logistikk, og jeg ser derfor for meg to fremtidige typer av det vi i dag har som en felles ambulansetjeneste.

Del 1) Transport av pasienter
I dag har noen få helseforetak difinerte "transportambulanser". Ambulanser som har som primæroppgave og drive elektiv transport, hvor kravet til kompetanse er i henhold til forskriftskravene.
Jeg ser for meg at dette settes bort til det enkelte helseforetak, i fremtiden som en egen logistikkavdeling med pasienttransport,- type kjøretøy merket på andre måter enn i dag, og da med andre krav til kompetanse.
Eks. hvite biler uten varslingsutstyr, med kun krav om førerkort og førstehjelpskompetanse.

Disse skal kun transportere pasienter som ikke krever medisinsk overvåkning/tilsyn eller tilgang med med.utstyr.

Dvs i praksis pasienter som kun må transporteres liggende, men skrives ut fra sykehus der de ikke har vært overvåket osv.


Del 2) Ambulansetjeneste ,- styrt av totalt 4 AMK sentraler i HSØ.
- Innlandet
- Oslo/Akershus med Østfold
- Buskerud, Vestfold og Telemark
- Sørlandet (agderfylkene)
De skal styre alle ambulanser med krav der pasienten krever med.beh./overvåkning osv.

Her påhviler det foretakene med ansvar for AMK/Ambulansetjeneste at personellet har min. kompetanse etter forskriftskravene, men at man ser på muligheter som spesialkomptanse på enheter som kan drive support og kompetanseheving på Paramedic-nivå (høyskole).


Dette pålegger helseforetakene ett stort ansvar for fordeling av riktig pasientgruppe til riktig tjeneste, men dette må man lage kvalitetsverktøy som handterer etter HPL §4.

Slik kan hvert foretak selv best styre noe av pasientflytene, også mht funkjsonsfordeling.
I dag koster det mange helsemillioner at man benytter høykompetant helsepersonel til Taxioppdrag med båre. I tillegg er det store kostnader ved pasienter som ikke rekker timer o.l. pga forsinkelser i transporten pga uforutsette akuttsituasjoner som krever ambulansene.
Det medfører også kostnader for foretakene i de tilfeller hvor pasientene ikke blir skrevet ut raskt nok i påvente av transport som i dag utelukkende skjer med vanlig Ambulanse (for sengeliggende pasienter).


I tillegg vet vi alle at det er lite tilgang på aut. amb.arbeider, noe som vil bli bedre da man ser for seg færre ambulanser enn i dag, da elektiv transport skal styres av helseforetakene selv.

Helsedirektoratet ser i disse dager på sluttføringen av en rapport om hva slags kjøretøy man ser for seg i fremtiden mht transport av pasienter.
Der ser man også på det som skjer i Sverige og Danmark (hvite biler).

Er dette en tanke tro??

Mvh
Paramedic - AMK/Ambulanse
ULLEVÅL UNIVERSITETSSYKEHUS HF - PhD
Mail: ambkurs@online.no